Vrbanove špice 2.408 mnv

Zaradi napovedi slabega vremena v noči iz sobote na nedeljo, odpovem pohod na Triglav in grem v petek dat kri. Moja draga sestrica se nato spomni, da bi jo v soboto lahko mahnili na Vrbanove špice. Vreme bo! Če bo tudi moči dovolj, bo krasno ☺️


Na hribi.net preberem zapis poti - smer Lojzeta Rekarja. Z majhno kepico v želodcu nabašem ruzak in sestro v avto. Iz Ceste v Radovno najprej faliva odcep za Dolino Kot (makedamski odcep na desno, ob parkirišču), potem pa se malo pred šesto uro podava v soparno jutro po zložni poti navzgor. 



Po eni uri hoje doseževa gozdno mejo in zapustiva senčno zavetje. Pot se nadaljuje cik cak do sedlca, cca 500 m višincev višje. Počasi, korak za korakom premagujem strmino. Mimo Debelega kamna. Na trenutke se mi zdi, da v mojem telesu ni niti ene energijske celice več. Sonce pripeka. Znoj teče v potokih in za sabo pušča slane sledi. Ura pa še niti ni sedem?! 



Na križišču, v katerem se leva pot odcepi proti Staničevem domu, izbereva desno, ki preko Spodnje Vrbanove špice mimo nekaj klinov, skob in jeklenic, vodi na Visoko Vrbanovo špico. 



Vsaka ima svojo drogo 😊


Preden vstopiva v zahtevnejši del poti, se ustrezno opremiva - tako od znotraj (energijski gel, frutek), kot od zunaj (čelada, samovarovalni komplet). Razgled je na vse strani fenomenalen, na nebu ni oblačka in sonce je posušilo sparino. Wow... 



Spodnjo Vrbanovo špico doseževa zelo hitro. Do nje pripelje nekaj kratkih zavarovanih plezalnih odsekov, ki zahtevajo zbranost, niso pa nevarni. 


Na vrhu Spodnje Vrbanove špice (2.299 mnv) z Visoko špico in Triglavom v ozadju 💙



Iz Spodnje špice se morava spustiti precej dol...do Plesišča (ravna plošča sredi špic) - 2.244 mnv ... 



.... in naravnega okna z okvirjenim pogledom na Cmir... 


In potem nazaj gor... 


... Pa spet dol 🤦‍♀️


Pa spet gor 😂 Priznam, zelo zabavno in raznoliko... Tako zelo, da pozabiš, da se matraš, da vlagaš energijo in napor. V bistvu se počutiva kot majhna otroka v peskovniku, polnem igrač 😊



Malo pod vrhom naju sredi skalovja preseneti velika zaplata položne ravnice, poraščene s travo in še kratek sprehod do vrha Visoke Vrbanove špice. 


Na vrhu (2.408 mnv) ... Z direktnim pogledom na očaka, Rž in Staničev dom spodaj. 


Coca Cola pri domu vznemirljivo zaiskri v malih možganih, zato naju noge nesejo kar naprej, proti dol 😁

Pri domu (2.332 mnv) si malo oddahneva, nabutava krvni sistem s sladkorjem in ko planinci zasedejo še zadnjo prosto mizo, nadaljujeva proti izhodišču. 

Pogled nazaj proti domu... 


...in pogled na Vrbanove špice z drugega zornega kota... Zdaj razumeva, zakaj je bilo potrebnega toliko gor in dol od Spodnje do Visoke. Ko ju takole opazujeva, doumeva, da si sploh nista blizu, pa tudi podobni si nista kaj preveč... 



Razgledov se ne naveličava. Hvaležni, da pot nazaj do križišča omogoča pogledovanje okoli sebe med hojo, se hitro spuščava v dolino. Vmes najdeva celo skromno melišče, ki naju precej hitreje pripelje do Debelega kamna kot markirana pot. Preden spet doseževa gozdno mejo, se osveživa v ledenem tolmunu malček s poti. 



Tako, do Doline je še čisto malo...Samo še kratek sprehod skozi soparno ruševje in nižje skozi gozd. Pa še malo po zložni ravnici rečne struge in sva pri avtomobilu. 
Krasen dan, res lepa, prav nič dolgočasna turca, ki budi željo po še... Le kam nas bodo naslednjič nesle noge? 

Statistika:
- Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica: 2 h 45 min
- Spodnja Vrbanova špica - Visoka Vrbanova špica: 50 min
- Visoka Vrbanova špica - Staničev dom: 15 min
- Staničev dom - Dolina Kot: 2h 10 min
- cca 1.600 višincev 
- cca 13,5 km


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Krožna kolesarska tura - Nanos (1.240 mnv)

Ljubelj - Preval-a - (Begunjščica) - Roblekov dom - Izvir Završnice - Zelenica

Po grebenu od Črne prsti preko Krna na Komno