Zimski Stol - 2.236 mnv

Poletno sezono gorništva sva z možem zaključila s Stolom, povsem neplanirano in nepričakovano. Potem se je zgodil moj 40. rojstni dan, kaskaderski padec s kolesom, deževno obdobje in trebušna viroza. In kar naenkrat je prišla zima... Torej, edino logično je, da zimsko sezono začneva tam, kjer se je poletna končala - na Stolu:)


Skok na Stol ni zahteven niti po terenu niti po dolžini poti. Da bi vključila vsaj malo avanture, se odločiva, da bova lovila sončni vzhod. Vsteneva ob 3.20, v avtu sva ob 4ih (mhmmmm... je ni čez domačo kavico) in nekaj minut čez 5 startava izpred Valvasorjevega doma. In ubrisana nisva samo Mi2... na parkirišču je že kar živahno!

Od tu na Stol vodita 2 poti - krajša Žirovniška in nekoliko daljša Zabreška pot. V mislih sva imela krajšo za gor in daljšo za dol. Na prvem razcepu sva se držala pravilne leve poti, na drugem pa sva jo gladko ignorirala. V podzavesti očitno nisva želela deliti sončnega vzhoda z vsemi ostalimi pohodniki😉

Na višini cca 1.600 mnv potihnejo vsi zvoki pred in za nama, prav tako gozd zaduši zvoke civilizacije iz doline. Mir, tišina in obris jutranje zarje... Neprecenljivo.

Na višini cca 1.900 mnv dobiva natančno to, po kar sva prišla... Sneg, mraz in veter.... Brrrr...


Prijetno škripanje pod nogami me spravi v meditativno stanje, tik tak sva pod vrhom... Pogled proti vzhodu....


In proti Prešernovi koči pod Stolom....


Zadnjih nekaj 100 metrov do vrha je terjalo kar nekaj energije, a pri koči sva bila le nekaj minut pred sončnim vzhodom - odličen tajming!


Koča je zaprta, diši samo po vročem čaju iz termovke... Za e-cigaret je prehladno 😇

Na sebe navlečem suhe in tople cunje, potem pa nadaljujeva do vrha Stola, od koder se ostali že počasi vračajo....saj pravim, odličen tajming 😉

Kljub soncu je še vedno zelo hladno... Sebek in gas nazaj dol.



Sestop po snegu je naravnost fantastičen... Pogled nazaj....


Snega kmalu zmanjka, dereze pospraviva nazaj v ruzake. Snega ni, ledenih plošč na poti pa kolikor si jih želiš... No, v bistvu si jih ne! Ko priletim z vso težo s ta zadnjo na eno od zaplat in se mi zamegli pred očmi, ponižno vzamem dereze iz ruzaka, jih nataknem nazaj na čevlje in ne sezujem, dokler nisva skoraj na cilju.

Ob uri, ko bi na navadno nedeljo še pila kavico pod dekico, sva nazaj na izhodišču, prijetno utrujena in z rahlo razboleno ritjo :)

Časovnica:
Valvasorjev dom - Prešernova koča: 2h 10 min
Koča - Stol: 10 min
Stol - Valvasor: 1h 30 min
Dolžina poti: 9 km
Višinci: 1.100 m

Komentarji

  1. Hehe se smejem, ko gledam fotke, za katerih je Robi. Jasno je vidno stopnjevanje strahu pred fotografiranjem. Na prvi je zamaskiran na drugi se skriva za tabo in šele na tretji je strah premagal :D :D :D
    Krasna reportaža in se vidi na kvaliteti fotk, da imaš nov telefon ;)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Krožna kolesarska tura - Nanos (1.240 mnv)

Ljubelj - Preval-a - (Begunjščica) - Roblekov dom - Izvir Završnice - Zelenica

Po grebenu od Črne prsti preko Krna na Komno