Otvoritev pomladno-poletne sezone: Vremščica (1.027 m.n.v.)

Vsak začetek je težak. Priporočljiva je zmernost in skromnost. In da bi prvi sezonski gorski podvig pohodniku ne vzel volje za nadaljnje pohajanje, si ga danes vzamemo na "izzy". Oziroma, če povem po resnici, počitek po zimski sezoni se sliši precej bolje kot iskanje mej zmogljivosti na toplo pomladno soboto;)


Da bi združili prijetno druženje s koristnim sprehodom, se v soboto, malo pred poldnevom, z možem odpraviva proti Pivki, od koder naju prijatelji popeljejo na Vremščico, njihov domači hrib in poligon za trening nožnih mišic in vzdržljivosti. Pred tem se seveda sprehodiva še na domači hrib (Stari grad-Sv.Tilen). Jaz celo dvakrat, da nadoknadim primanjkljaj preteklega tedna;)

Pod vznožjem Vremšcice se parkiramo malo čez 13. uro,  ko je sonce visoko nad nami. Še preden dobro vdihnem primorski zrak, štartamo. Prvi nekaj korakov v povsem normalnem, ogrevalnem tempu. Ampak samo prvih nekaj korakov. Zlatan, domačin, ki pozna vsak kamenček, skalo in korenino na tej poti, po minuti ali dveh pospeši v tempo, ki ga komaj sledim. Temperature mi niso v pomoč. Sploh! Robi, domačin, bi letel prav tako hitro proti vrhu, a hodi z menoj. Džentelmensko. Da se ne izgubim. Vmes klepetava, čeprav komaj lovim sapo. Pogledam na uro. Za nami je kilometer. Potem dva. In potem cerkvica. Zlatan razlaga o zavetišču, pa o "šparovcu" in že leti naprej. Po cca. 200 metrih me mož vpraša, če sem naredila kakšno fotko. Bom potem, ko bomo šli nazaj! Ne gremo po isti poti, pripomni Zlatan. A bejš?! Ja, saj ti ne maraš hoditi po isti poti nazaj! Res je, hvala, cenim to. In se vrnem nazaj k cerkvici.





Hitro poslikan cerkvico in tečem nazaj. Fantov ni nikjer?! So, daleč naprej...


Držim hiter korak in jih ujamem. Na vrhu! Jupi!!! Iskreno, mi je kar odleglo, da je klanca konec.




Razgled je fenomenalen. Vidimo do morja, do Kamniških Alp, do Snežnika, Učke, Slavnika. Lepo. Še sebek...


In po daljšenci nazaj dol, da bo pot krožna;) Po Magajnovi poti do oznake za Okrepčevalnico in v njeni smeri naprej (okrepčevalnice že dolgo več ni, ampak sliši se pa dobro).


Sprehodimo se še po dolgi ravnini...


...potem pa po široki gozdni poti do avta.

V skupnem se je nabralo dobrih 10 km in 400 metrov višincev. Za sprehod smo porabili 2 uri.

Tale Vremščica je bila odlična ideja za današnji dan, super trening špura, ki jo Primorcem zavidava midva oba. 

P.S. Ob popoldanskem druženju me prijatelj vpraša, kakšno se mi je zdelo zavetišče pri cerkvici. Kaj?!!? Nisem ga videla!!! Hja, bo treba iti še kdaj;)

Komentarji

  1. A ni krasen tale naš hrib :)
    Pa takih klesanih umetnosti ne vidiš drugod. Sploh naš šaparovček simpatično zacinglja v zahvalo za vsak kovanec, za 2 evrskega zacingla najlepše ;)
    Vse klesanje je delo bivšega Košanskega župnika Vida Premrla :)
    Tina, Robi je izrecno rekel naj te pohvalim, da lepo pišeš... Mi to že vemo :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seba, hvala ker si dopolnil še z etnografskim prispevkom...meni je ušel - sapa, pa to ;)
      Naslednjič torej s kovencem za 2€ v žepu in pogledom do zavetišča!!!

      Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Krožna kolesarska tura - Nanos (1.240 mnv)

Ljubelj - Preval-a - (Begunjščica) - Roblekov dom - Izvir Završnice - Zelenica

Po grebenu od Črne prsti preko Krna na Komno