6. zimski: Kompotela (1.989 m.n.v.)

Včeraj popoldne mi je soseda hitela pripovedovati, da se bo vreme skisalo. Da bo pihalo, da bo mrzlo. Kot majhen otrok sem si pokrila ušesa in mantrala "nič ne slišim, nič ne slišim". Sredi tedna sva se s sestro dogovorili, da gremo gor. V hribe. Mož je itaq vedno "za" ;) 
Kam? Na Kompotelo. 
Kje je to? Zraven Krvavca.
Zmenjeno.


Ob pol devetih parkiramo na Planini Jezerca pod Krvavcem. Če gre verjeti vremenarjem, je na Krvavcu -10 stopinj. In piha. Kaj čmo...obujemo gojzarje, oblečemo kar imamo, plačamo parkirnino (2€ za ves dan, parkomat vrača kovance) in gremo. Kar čez travnik v breg. Mrzlo je. Prstov na rokah skoraj ne čutim. Premikam se kot robot. Ko iz s soncem obsijanega travnika stopimo v senčno grapo, stopamo hitreje. 
Prečimo smučišče na Kriški in po soncu nadaljujemo gor. Po dobre pol ure slačimo vrhnje jakne. In rokavice. In eno kapo. Druga še vedno greje mojo glavo. 


Pot ni zahtevna, niti naporna. Podlaga je snežena, vrhnja plast je pomrznjena. Nič se ne ugreza. Samo prijetno škripa pod nogami. Tudi piha ne več tako zelo, samo kakšen sunek vetra sem in tja. Nebo je brez oblačka, sonce prijetno greje. 
Po uri hoje prispemo na planino Koren. 


Ravno prav za postanek, čik pavzo in firbcanje ali je tu kaj takšnega kar bi nam prijalo?



Coca-Cole v bifeju sicer ni, a dobro je vedeti, kaj lahko pričakujemo na poti nazaj.

Po markaciji je do vrha še uro hoje. Pretežno v klanec. Snega je tu več, vdira se pa ne. Z zobčki derez lepo napredujemo. Vendar se tu zračne mase gibljejo pogosteje in močneje. Jakne nazaj gor, prav tako druga kapa in rokavice. Na določenih mestih je sunek tako močan, da se z vsemi močmi upiramo v tla, da nas ne odnese. Saj vem, Primorci verjetno mislite, da se hecam ali pa sploh ne vem kaj sploh pomeni "pihati". A verjemite, pihalo je! Takole sta bila na vrhu Kompotele videti sestra in mož ;)



Razgledi pa takole...



Še sebek po tradiciji ;)


Preden fasamo ozebline, se spustimo nazaj dol. Brez ovinkov. 
Pri pastirski koči na Korenu si privoščimo vroč čaj iz termovke. Bife tokrat pustimo nedotaknjen. Od tu do Kriške spet piha manj in postaja bolj toplo. Postanek Pr' Florjan? Itak!


Pot v številkah:
- prehodili smo 10,5 km,
- premagali 660 višincev,
- porabili 3 ure (neto).

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Krožna kolesarska tura - Nanos (1.240 mnv)

Ljubelj - Preval-a - (Begunjščica) - Roblekov dom - Izvir Završnice - Zelenica

Po grebenu od Črne prsti preko Krna na Komno