Nogica, nogica povej, kateri najboljši v deželi so tej?

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste v trgovini s športnimi / pohodnimi čevlji poizkušali različne čevlje, ene, dvoje, troje, spraševali za mnenje prodajalca, naključne stranke, ki so se znašle v podobni situaciji kot vi, na koncu pa enostavno vzeli tiste, ki naj bi po teoriji opravili delo kot se šika? In potem...buuum...realnost v praksi...žulji, neprijeten pritisk, noga se poti in leze na vse možne konce, čutite vsak kamenček, korenino, spuščajo vodo ali pa so tako vroči, da imate občutek, da hodite po žerjavici?
Ste se potem naučili lekcije in naslednjič na spletu prebrali vse, kar se o čevljih prebrati da? In na koncu ugotovili, da veste še manj kot prej? In se počutili rahlo butasto ob vseh tistih izrazih, ki jih opisovalci in preizkuševalci čevljev uporabljajo, da nas zmedejo še bolj oziroma da skrijejo kakršnokoli motečo pomanjkljivost?
Ne? Srečneži! Meni se to dogaja vsakič. Nakup pohodnih čevljev je zame nočna mora. Vedno. Znova in znova. In ne, pestra in široka ponudba ne lajša izbire.
Po lanskoletnem sprehodu po francoski romarski poti (Camino Frances) se mi je zdelo, da so mi stvari jasnejše in da precej dobro vem, kaj moram obuti, da mi bo prijetno. Kako sem se motila! Meni najljubši pohodniški / alpinistični trgovini Iglu sport in Kibuba imata vse - od top znamk in modelov do strokovnih in prijaznih prodajalcev....ki pa jim ni potrebno nositi čevljev, ki jih jaz izberem ;) In sem v začetku letošnjega leta v Iglu sportu kupila visoke pohodne čevlje (lahke gojzarje, Mamut, Nova Mid II GTX W's), za katere mi prodajalec zatrdi, da so top izbira za Camino in podobne podvige. Malo so me tiščale na kosteh pred prsti, ampak menda se to raztegne, uleže po nogi....ja, seveda...potem pa pride svizec in zavije čokolado. No, naj ne bom krivična - za razdalje do 25 km so čisto v redu. Kar je več, pa je muka. Zatečena, otišana, boleča muka. Panika! Kaj pa zdaj?
V lov na nove. Pa se na torek 2. maja 2017 (hvala bogu za praznik dela in prost dan!) odpravim v Kibubo, odločena, da kupim lahke superge, namenjene gorskemu teku. Pa me prodajalec preseneti in mi ponudi čevlje, na katere tudi pomislila nisem - Scarpa Mojito. Vrhunske za na Camino, pravi. Za moje oči grde kot smrtni greh, ampak ko sem jih dala na noge - milina! Mehki, udobni, lahki. Po doooooolgem testiranju in premisleku jih kupim. In takoj, ko pridem domov grem v testiranje. Pa smo tam....saj čevljem nič ne manjka, ampak noga čuti, da so prelahki, premalo opore in hoja po makadamu ni prijetna - čutim vsak kamenček. Zato jih naslednji dan odnesem nazaj v trgovino. Ker so rabljeni ne garantirajo reklamacije, bodo preverili. Jaz pa čez cesto v Iglu sport. Ker sem prejšnji dan prebrala 1000 in 1 komentar, test, forum...napalila sem se na La Sportivo Ultra Raptor. Že ime je fenomenalno, kajne? Kupim. Sprobam še isti dan. Odlično. Brez pripomb. Dokler ne gremo na Pot ob žici okoli Ljubljane. Pekoča bolečina na notranji strani stopala pomeni samo eno - žulj. Od čevljev ali pa nogavic, ki so očitno pregrobe za moje nežne nogice. Ampak se ne vdam. Dan za dnem pridno hodim in iščem vau trenutek....
Potem pa mi s Kibube sporočijo, da lahko zamenjam čevlje. In grem kot raketa po tiste prve (Saleva Speed Ascent), za katere sem že 2. maja mislila, da so ... tiste! Vzamem, odnesem domov, obujem in stestiram. Zaenkrat brez pripomb (imam jih od včeraj).
In kaj sem se naučila? Zaupaj sebi in svojim občutkom. Vzemi si čas in počakaj kakšen dan preden se odločiš za nakup. In potem testiraj. Znova in znova. Dlje in dlje. In slej ko prej se bodo izrabile, uničile in bo čas za nov nakup.
Jaz imam trenutno 3 pare čevljev, čez 3 dni odhajam na Camino del Norte.... le katere naj vzamem s seboj? Nogica, nogica povej, katere najboljše v deželi so tej?

English summary:
Have you ever been in a search / hunt for walking or hiking shoes and hadn't had a clue what to pick, test or buy? Have you ever been in a store for hours trying various types of the shoes, talking with sales specialist or random customers who were accidentally in the store at the same time? Have you ever searched online for references, comments, tests and end up feeling a bit stupid not getting the whole picture because of all the amount of information and scientific expressions?
No? Then you are lucky guy/girl! To me finding the right shoes is always a struggle. Over and over again.
I walked Camino Frances last year and thought I know everything by now. Pretty confident I went to me a dear alpine store. Tried many shoes and end up buying light hiking boots. Salesman told me they're the best for Camino or similar walks...mhm...all true until you're walking the range of 25 km. What is more is simply to painful.
So I visited another to me dear alpine store a month ago and decided for Scarpa Mojito shoes which were ugly as hell but so comfortable...I wore them in the store for at least 45 minutes and could found nothing wrong with them....but then I took a walk. They were too comfortable and too light. Not enough support at all and I could feel every single sand stone on the road. I took them back. And went to a first store with one single goal - to buy myself La Sportiva Ultra Raptor shoes which had the top references from the experts and users. Tried them immediately. Wonderful! Until walking March along barbed wire...burning feel on inner side of my foot meant only one thing - blister;( But couldn't accept the failure so I walked with them day after day until I got the message I can get new ones instead of Scarpa. Ran like lightening and chose the funky Saleva Speed Ascent. After first tryout they were fine :-)
What have I learned? Trust yourself and your feelings. Take your time and think, sleep over it before buying. And then test. Over and over again. Sooner or later you'll wear them out and it will be time to buy new ones.
Now I have 3 pairs of shoes and in 3 days I'll start walking Camino del Norte. Foot, oh foot, tell me which one to use?

Komentarji

  1. Brihta, a na tevice nisi pomislila :P? Mislim, da lahko izboru treh dodaš še četrte :). Lani so te rešile, najbrž tega ne gre kar tako pozabiti ...

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Krožna kolesarska tura - Nanos (1.240 mnv)

Ljubelj - Preval-a - (Begunjščica) - Roblekov dom - Izvir Završnice - Zelenica

Po grebenu od Črne prsti preko Krna na Komno