6. maj 2017: Ljubljana - Po poti spominov in tovorištva / March along barbed wire


Pred natanko 60 leti so se po Poti spominov in tovarištva sprehodili prvi pohodniki.
32 km dolgi "zeleni obroč" okrog najlepšega mesta na svetu nas spominja na osvoboditev Ljubljane daljnega leta 1945, hkrati pa je odličen "izgovor", da premaknemo svoje riti, se družimo s prijatelji, srečamo stare znance in spoznamo nove.

Preteklo soboto, ki se je izkazala za odličen pohodniški dan (prijetne temperature, sonce je posijalo okrog pol devete ure, dežja ni bilo), se je na PST podalo ogromno ljudi. Mladi, stari, hitri, počasni ... in med njimi tudi mi. Sodelavka se je na pohod te dolžine podala prvič (in vrhunsko odhodila prav vsak meter poti...bravo!), jaz sem ga izkoristila za "Camino trening" (testirala sem nove superge in hojo s cca 8 kg nahrbtnikom), moj mož pa se je šel spočit po jutranjem teku na domači hrib ;)

Organizatorji so se nadejali sklenitve kroga na celotni trasi s stikom rok vseh pohodnikov - na to so nas pozivali mediji in tista peščica pridnih in potrpežljivih "kontrolorjev", ki so nam izdali beležko v katero smo vzdolž poti nabirali štampiljke, ki so izkazovale, da smo prehodili določen del poti, etapo. Celo ekipo Planet TV smo ujeli s kotičkom očesa, ki se je nadejala posneti ta veličasten trenutek, ko bo sirena oznanila, da je ura poldne. No ja, ne vem ali je to slovenska zadržanost in sramežljivost, ampak nihče ni dajal znakov, da bi se želel rokovati / stiskati z drugimi, nepoznanimi ljudmi. Kljub temu smo majčkeno majčken krog sklenili mi trije. Za hec. In veselje.

Bil je lep dan in dober pohod. Hvala organizatorjem in vsem šoferjem, ki so potrpežljivo čakali pred prehodi peščev, ko so se vile trume pohodnikov.

English summary:
March along barbed wire started sixty years ago. Although we primarily celebrate liberation of the most wonderful city in the world - Ljubljana with this march of 32 km it is also a good "excuse" to move our behinds, mingle with friends, meet some old friends and even make some new.

On this sunny and friendly Saturday many people marched - young, old, slow, fast ... somewhere between them even we. My collegue who walked a distance of this lenght for the first time and did it perfectly, I used it for the "Camino training" with new shoes and 8 kg backpack while my husband just took it to rest after morning's run on home hill ;)

March organizers hoped that all walkers on the way will conclude their hands in one big and unified circle. It didn't happen - due to reserved and shy Slovenian people or? Who knows... Nevertheless us three did put hands together when noon was announced by the sirene. Just for fun. And joy.

It was a fine day and a good walk. Special thanks goes to organizers and all the drivers who were patiently waiting on street crossings.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Krožna kolesarska tura - Nanos (1.240 mnv)

Ljubelj - Preval-a - (Begunjščica) - Roblekov dom - Izvir Završnice - Zelenica

Po grebenu od Črne prsti preko Krna na Komno